
Committee on Judicial Ethics  
Teleconference  

Wednesday, January 19, 2011 
 

Members present via teleconference: Justice Barry R. Schaller, Chair, Judge 
Linda K. Lager, Vice Chair, Judge Edward R. Karazin, Jr., and Professor Jeffrey 
A. Meyer. Staff present: Martin R. Libbin, Secretary, and Viviana L. Livesay, 
Assistant Secretary. 
 

MINUTES  
 

I. With four members present, Justice Schaller called the meeting to order at 
9:30 a.m.  Although publicly noticed, no members of the public attended. 

 
II. The Committee members present unanimously approved the draft Minutes of 

the December 30, 2010 meeting.  
 
III. The Committee considered Judicial Ethics Informal Opinion 2011-01. The 

issue presented is as follows: If a Judicial Official is contacted by the Judicial 
Selection Commission (JSC) because his or her name has been listed as a 
reference by an attorney who has submitted an application, whether the 
judicial official has consented to be listed or not, what restrictions, if any, 
apply to the Judicial Official when responding to such inquiry from the JSC 
about the attorney? 

 
Question 42 of the JSC application provides, in relevant part: “State the 
names and complete mailing addresses of six lawyers and/or judges who 
know you and your work and who can be interviewed about your legal 
qualifications as a judge. (The Commission will contact these people directly 
and a non-response from any of them will be considered to be an 
unfavorable response.)” 

 
Based upon the facts presented, the Committee unanimously agreed that the 
Judicial Official may supply specific information about the attorney, unless 
the candidate is the Judicial Official’s spouse, the Judicial Official’s domestic 
partner, the Judicial Official’s child or child’s spouse, the Judicial Official’s 
parent, or the Judicial Official’s brother or sister where providing a reference 
would be prohibited (see JE 2008-10), if requested by the JSC subject to the 
following conditions. See Rule 1.3 comments 2 & 3.  

 
1) The Judicial Official’s recommendation should be based on the Judicial 

Official’s personal knowledge of the candidate’s qualifications. See Rule 
1.3 comment 2. 

 
2) The Judicial Official should disclose to the Judicial Selection Committee 

any familial or material personal relationship that the Judicial Official has 
to the candidate. See Rule 1.2 (judge must act at all times in a manner 



that promotes public confidence in the integrity of the judiciary); Conn. 
Gen. Stat. § 51-39a (familial conflict-of-interest prohibition). 

 
3) If the Judicial Official’s recommendation is furnished in writing on official 

letterhead, the Judicial Official should indicate that the recommendation 
constitutes the Judicial Official’s personal opinion of the candidate’s 
qualifications. See Rule 1.3 comment 2. 

 
4) If the Judicial Official provides information to the Judicial Selection 

Committee, the Judicial Official should consider whether his or her 
impartiality might reasonably be questioned on the ground of personal 
bias based on the information provided (favorable or unfavorable).  If so, if 
the candidate appears before the judicial official for a reasonable time 
after providing the information, the Judicial Official should voluntarily 
recuse him/herself, disqualify him/herself sua sponte or seek remittal of 
the disqualification from the parties in the case in which the candidate 
appears before the Judicial Official.  See Rule 1.2 (judge must act at all 
times in a manner that promotes public confidence in the judiciary); Rule 
2.11(A)(1) (judge who has a personal bias concerning a party’s lawyer 
should disqualify himself or herself). 

 
IV. The meeting adjourned at 10:15 a.m. 
 


