
Committee on Judicial Ethics  
Teleconference  

Friday, August 6, 2010 
 
 

Members present via teleconference: Justice Barry R. Schaller, Chair, Judge 
Linda K. Lager, Vice Chair, Judge Edward R. Karazin, Jr., and Associate 
Professor Jeffrey A. Meyer.  Staff present: Martin R. Libbin, Esq., Secretary, 
Viviana L. Livesay, Esq., Assistant Secretary. 
 

MINUTES  
 

I. With the above noted members present, Justice Schaller called the meeting 
to order at 9:30 a.m.  Although publicly noticed, no members of the public 
attended. 

 
II. The two participating Committee members who were present at the July 28, 

2010 meeting approved the draft Minutes of that meeting. (Judge Karazin 
and Associate Professor Meyer abstained due to their absence from the prior 
meeting.) 

 
III. The Committee considered Judicial Ethics Informal Opinion 2010-25 

concerning whether a Judicial Official must disclose his/her prior professional 
relationship with a law firm, prior relationship with various municipal clients or 
prior relationship with an attorney with whom the Judicial Official had a 
sublease arrangement. 

 
The Judicial Official’s inquiries are as follows: 

 
(1) The Judicial Official was an associate of a law firm approximately 30 years 

ago.  Must the Judicial Official disclose the prior relationship when 
members of the successor firm appear before the Judicial Official? Two 
members of the firm with whom the Judicial Official practiced are still 
members of the successor firm. When any member of the successor firm 
has appeared before the Judicial Official in the past, the Judicial Official 
has disclosed the prior relationship.  The Judicial Official, however, has 
never been asked to recuse him/herself as a result of such disclosure. 

 
(2) The Judicial Official, while in private practice, represented various 

municipalities with respect to tax foreclosures. The Judicial Official has not 
represented the municipalities in approximately 30 years.  Must the 
Judicial Official disclose the prior relationship when the municipalities 
appear as parties before the Judicial Official? 

 
(3) The Judicial Official, while in private practice, subleased office space to 

another attorney.  The sublease arrangement lasted two to three years 
and ended approximately 20 years ago.  Must the Judicial Official disclose 



the prior relationship when the subleasing attorney or members of that 
attorney’s current law firm appear before the Judicial Official? 

 
Based upon the facts presented, including that 20 years or more have 
elapsed since the prior affiliations existed, the participating Committee 
members unanimously decided that the Judicial Official does not have an 
affirmative obligation to provide notice to litigants of these prior relationships, 
provided the following conditions are met: (1) the case is not one that was 
handled by the Judicial Official while in practice, and (2) the Judicial Official 
does not believe that he or she has any personal bias (favorable or 
unfavorable) involving the municipality, his/her former law firm (and 
successor), or the subleasing attorney and his/her law firm.  In rendering its 
decision, the Committee considered Canon 3 (c) (1) (B) and New CJC Rule 
2.11 (5) (a), as well as its opinions in JE 2008-21, JE 2010-04, and JE 2010-
19.   

  
IV. The meeting adjourned at 9:44 a.m. 
 


