
Committee on Judicial Ethics  
Teleconference  

Wednesday, September 7, 2011 
 

Members present via teleconference: Justice Barry R. Schaller, Chair, Judge 
Edward R. Karazin, Jr., Vice Chair, Judge Maureen D. Dennis, Professor Jeffrey 
A. Meyer, and Judge Thomas J. Corradino, Alternate.  Staff present: Martin R. 
Libbin. Esq., Secretary and Viviana L. Livesay, Esq., Assistant Secretary. 
 

MINUTES  
 

I. With the above noted members present, Justice Schaller called the meeting 
to order at 9:36 a.m.  Although publicly noticed, no members of the public 
attended.  

 
II. The Chair welcomed the Committee’s newest member, Judge Maureen D. 

Dennis. 
 
III. Justice Schaller, Professor Meyer and Judge Corradino approved the 

Minutes of the August 9, 2011 meeting. 
 
IV. The Committee considered Judicial Ethics Informal Opinion 2011-19 

concerning whether a Judicial Official may contact the Governor’s Legal 
Counsel to suggest the name of a second Judicial Official whom the inquiring 
Judicial Official knows and believes would be a good candidate for higher 
judicial office? The inquiring Judicial Official (JO#1) and the Governor’s 
Legal Counsel know each other. The communication would take place when 
there is no pending vacancy in any higher judicial office and would be limited 
to JO#1 recommending to the Governor’s Legal Counsel that JO#2 is worthy 
of consideration for nomination to higher judicial office. 

 
Based upon the information provided and consistent with the Committee’s 
prior opinions in JE 2008-01, JE 2008-10, JE 2008-26, JE 2009-13, and JE 
2011-01 and New York Advisory Opinion 02-26, the participating Committee 
members unanimously concluded that JO #1 should not voluntarily 
recommend or suggest the name of a judge for higher judicial office to the 
Governor’s Legal Counsel but may serve as a reference for JO#2 and, if 
requested by the Legal Counsel, may provide a recommendation, by letter or 
otherwise, subject to the following conditions: 

 
1. The Judicial Official’s recommendation should be based on the Judicial 

Official’s personal knowledge of the candidate’s qualifications. If the 
Judicial Official’s recommendation is furnished in writing on official 
letterhead, the Judicial Official should indicate that the recommendation 
constitutes the Judicial Official’s personal opinion of the candidate’s 
qualifications. See Rule 1.3 comment 2. 

 

http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2008-01.htm
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2008-10.htm
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2008-26.htm
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2009-13.htm
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2011-01.htm
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2011-01.htm


2. The Judicial Official should disclose to the Governor’s Legal Counsel or 
appointing authority any familial or material personal relationship that the 
Judicial Official has to the candidate. See Rule 1.2 (judge must act at all 
times in a manner that promotes public confidence in the integrity of the 
judiciary); Conn. Gen. Stat. § 51-39a (familial conflict-of-interest 
prohibition). 

 
V. The meeting adjourned at 9:48 a.m. 
 


