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Committee on Judicial Ethics 
Teleconference 

Thursday, October 19, 2017 
 

 
Committee members present via teleconference:  Judge Christine E. Keller (Acting 
Chair), Judge Robert B. Shapiro and Judge James T. Graham (Alternate). Staff present: 
Attorney Viviana L. Livesay (Assistant Secretary). 
 

MINUTES 
 

I. Judge Keller called the meeting to order at 9:37 a.m. Although publicly noticed, 
no members of the public were present. 
 

II. Judge Keller tabled the approval of the minutes of the September 21, 2017 
regular meeting until the Committee’s next monthly meeting.  
 

III. The Committee approved the final version of the opinion letter in Formal JE 
2017-12.  

 
IV. The Committee ratified Emergency Staff Opinion JE 2017-14 concerning 

whether a Judicial Official may permit an organization to include a sentence in its 
fundraising event program book giving special thanks to the Judicial Official as 
the founder and former chair of the charity and for the Judicial Official’s 
commitment to the purpose of the charity throughout the years. 
 
This request for an emergency staff opinion is from the same Judicial Official who 
submitted the inquiry in advisory opinion JE 2016-13.  This Committee 
determined, in JE 2016-13, that the inclusion of a Judicial Official’s name in a 
fund-raising book under a heading of volunteers was permissible, provided that 
the Judicial Official’s title is not listed unless the titles of other volunteers were 
also listed. The Committee concluded that the listing of volunteers was 
comparable to having the Judicial Official’s name on fund-raising letterhead. 
 
The Judicial Official now indicates that for this year’s fund-raising book, in 
addition to containing a list of all volunteers, the program book is going to contain 
a letter that recognizes certain special volunteers.  The organization would like to 
include a sentence in that letter giving special thanks to the Judicial Official as 
the founder and former chair of the charity and for the Judicial Official’s 
commitment to the purpose of the charity throughout the years.  According to the 
Judicial Official, the fund-raising program book will be left on the registration table 
for attendees to take on the day of the event. 
 
Rule 1.2 states that a judge “should act at all times in a manner that promotes 
public confidence in the independence, integrity and impartiality of the judiciary, 
and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety.  The test for 
appearance of impropriety is whether the conduct would create in reasonable 

http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2016-13.pdf
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2016-13.pdf
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minds a perception that the judge violated this Code or engaged in other conduct 
that reflects adversely on the judge’s honesty, impartiality, temperament, or 
fitness to serve as a judge.”   
 
Rule 1.3 states that a judge “shall not use or attempt to use the prestige of 
judicial office to advance the personal or economic interests of the judge or 
others or allow others to do so.” 
 
Rule 3.1 states in part that a judge “may engage in extrajudicial activities, except 
as prohibited by law.” The Rule goes on to note that when engaging in 
extrajudicial activities, the judge shall not participate, inter alia, in activities that 
will interfere with the proper performance of the judge’s judicial duties, lead to 
frequent disqualification, or appear to a reasonable person to undermine the 
judge’s independence, integrity or impartiality. Rule 3.1(1)-(3).  
 
Rule 3.7 of the Code concerns a judge’s participation in educational, religious, 
charitable, fraternal, or civic organization and activities. Rule 3.7 states, in 
relevant part: 
 

(a) Subject to the requirements of Rule 3.1, a judge may 
participate in activities sponsored by organizations or 
governmental entities concerned with the law, the legal 
system, or the administration of justice, and those sponsored 
by or on behalf of educational, religious, charitable, fraternal, 
or civic organizations not conducted for profit, including but 
not limited to the following activities: … (4) appearing or 
speaking at, receiving an award or other recognition at, 
being featured on the program of, and permitting his or her 
title to be used in connection with an event of such an 
organization or entity, but if the event serves a fund-raising 
purpose, the judge may participate only if the event concerns 
the law, the legal system, or the administration of justice;…. 

 
This inquiry was circulated to the members of the Committee and their input was 
solicited and received.  The Committee agreed that receiving an additional 
special recognition in a fund-raising event’s program book qualifies as “… 
receiving an award or other recognition at . . . an event of such an organization or 
entity…” under Rule 3.7 (a)(4). The rule further provides that “if the event serves 
a fund-raising purpose, the judge may participate only if the event concerns the 
law, the legal system, or the administration of justice.” The Judicial Official was 
advised that he/she may not permit the inclusion of the sentence in the thank you 
letter that appears in the program book because the fund-raising event does not 
concern the law, the legal system, or the administration of justice. 
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V. The Committee discussed Informal JE 2017-15 concerning whether a Judicial 
Official may serve on the advisory committee of a community ethnic fund-
granting organization. A Judicial Official has been asked to participate with an 
ethnic fund-granting organization, which is a component of a non-law related 
community organization.  The mission of the fund is to harness the philanthropic 
potential of a certain ethnic community.  Money raised in the past has been used 
to sponsor educational forums and community events, as well as scholarships for 
high school students and summer reading programs. The organization would like 
the Judicial Official’s input on future projects and/or how to best use funds within 
the community. The Judicial Official asks whether it is permissible to serve on the 
ethnic fund’s advisory committee. 
 
According to the Judicial Branch’s “Case Look-up”, neither the fund-granting 
organization nor the affiliated community organization has been a party to a 
lawsuit within the last ten years. 
 
Rule 1.2 of the Code of Judicial Conduct states that a judge “should act at all 
times in a manner that promotes public confidence in the … impartiality of the 
judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety. The test 
for appearance of impropriety is whether the conduct would create in reasonable 
minds a perception that the judge violated this Code or engaged in other conduct 
that reflects adversely on the judge’s honesty, impartiality, temperament, or 
fitness to serve as a judge.”  
 
Rule 3.7 (a) of the Code deals specifically with participation with educational, 
religious, charitable, fraternal and civic organizations and activities.  It provides 
that, subject to the general requirements in Rule 3.1, a judge may participate in 
activities sponsored by or on behalf of educational organizations not conducted 
for profit including, but not limited to the following:  

 
(1) assisting such an organization or entity in planning related to fund-
raising and participating in the management and investment of the 
organization’s or entity’s funds;  
 
(2) soliciting contributions for such an organization or entity, but only from 
members of the judge’s family, or from judges over whom the judge does 
not exercise supervisory or appellate authority;  
 
(3) soliciting membership for such an organization or entity, even though 
the membership dues or fees generated may be used to support the 
objectives of the organization or entity but only if the organization or entity 
is concerned with the law, the legal system, or the administration of 
justice;  
 
(4) appearing or speaking at, receiving an award or other recognition at, 
being featured on the program of, and permitting his or her title to be used 
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in connection with an event of such an organization or entity, but if the 
event serves a fund-raising purpose, the judge may participate only if the 
event concerns the law, the legal system, or the administration of justice; 
 
(5) making recommendations to such a public or private fund-granting 
organization or entity in connection with its programs and activities but 
only if the organization or entity is concerned with the law, the legal 
system, or the administration of justice; and  
 
(6) serving as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor of such an 
organization or entity, unless it is likely that the organization or entity:  
 

(A) will be engaged in proceedings that would ordinarily come 
before the judge; or  

(B) will frequently be engaged in adversary proceedings in the court 
of  

which the judge is a member or in any court subject to the appellate 
jurisdiction of the court of which the judge is a member. 

 
In Emergency Staff Opinion JE 2011-28, at issue was whether a Judicial Official 
could provide a letter of support to a law-related organization for the organization 
to use in soliciting donations. The Committee determined, in relevant part, as 
follows:  
 

Rule 3.7(a)(5) permits a Judicial Official to make recommendations to a 
public or private fund-granting organization or entity in connection with its 
programs and activities if the organization or entity is concerned with the 
law, the legal system or the administration of justice, however, Rule 
3.7(a)(5) should be viewed as applying in the context of the Judicial 
Official serving on the Board of the fund-granting organization and the 
fund-granting organization (as opposed to the grant recipient) must be 
concerned with the law, the legal system or the administration of justice.  
 

In JE 2017-06, at issue was whether a Judicial Official may serve on a United 
Way committee that is responsible for (1) allocating funds to recipient 
organizations, or (2) governance and strategic planning (but not fundraising).  
Based on the facts presented, including that the United Way is a charitable or 
civic non-profit organization that is not concerned with the law, the legal system, 
or the administration of justice, and it is not frequently involved in litigation, the 
Committee unanimously determined that (1) a Judicial Official may not serve on 
a committee responsible for the allocation of funds, and (2) a Judicial Official may 
serve on the governance and strategic planning committee subject to the same 
seven conditions imposed in JE 2012-28. 

 
Based on the information provided, the Committee determined that the Judicial 
Official may not serve on the advisory committee of the fund-granting 

http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2011-28.htm
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2017-06.pdf
http://www.jud.ct.gov/Committees/ethics/sum/2012-28.htm
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organization because the organization is not concerned with the law, the legal 
system, or the administration of justice.  Rule 3.7(a)(5) provides that a Judicial 
Official may make recommendations to a public or private fund-granting 
organization, but may only do so if the fund-granting organization is concerned 
with the law, the legal system, or the administration of justice. 
 

VI. The meeting adjourned at 9:44 a.m. 


