
Committee on Judicial Ethics 
State of Connecticut Judicial Branch 

Superior Court Operations 
100 Washington Street, 3rd Floor 

Hartford, CT 06106 
 

MEMBERS: 
Hon. Barry R. Schaller, Chair 
Hon. Edward R. Karazin, Jr., Vice Chair 
Hon. Maureen D. Dennis 
Hon. Francis X. Hennessy 
Prof. Jeffrey A. Meyer 
Hon. Thomas J. Corradino, Alternate 
 

October 7, 2011 
 
 
Hon. Robert J. Devlin, Jr. 
Judicial District Courthouse 
1061 Main Street 
Bridgeport, CT 06604 
 
Re: Formal Advisory Opinion JE 2011-21 
 
Dear Judge Devlin: 

 
 You have requested a formal opinion from the Committee on Judicial Ethics 

(hereinafter “Committee”) concerning the propriety of your serving on the Connecticut 
Sentencing Commission (hereinafter “Commission”), established pursuant to Public Act 
10-129 (codified as Conn. Gen. Stat. § 54-300).  The Chief Justice has appointed you to 
serve on the Commission for a three year term.   
 

 The Commission has twenty-three members, including four judges, and is 
charged with reviewing the existing sentencing structure in Connecticut and proposing 
changes in sentencing laws, policies and practices to the Governor, the General 
Assembly and appropriate criminal justice agencies. In your request letter, you indicate 
that the mandate of the Commission is very broad, touching virtually every aspect of our 
criminal justice system including recidivism, the efficacy of treatment programs, the 
operations of the Department of Correction, as well as a host of other areas, including 
the technicalities of our sentencing statutes.  According to the Act, the Commission is 
also charged with, inter alia, evaluating statutes, policies and practices related to certain 
judicial decisions, providing training, evaluating various court diversionary programs, 
and making legislative recommendations.  The Commission is a criminal justice agency 
as defined in subsection (b) of Conn. Gen. Stat. § 54-142g.  Some of the members of 
the Sentencing Commission are persons who may appear before you and other judges 
serving on the Commission.   
 



 
   

 You have asked whether service on the Commission poses any ethical concerns 
with respect to your principal duties as a Superior Court judge who regularly handles 
criminal cases.  In your letter, you raise several specific questions.  For example, may 
you cast votes on proposals to the legislature which relate to policy matters?  If you do 
cast a vote on such a matter and a case comes before you that concerns the matter 
(e.g., a mandatory minimum sentence), do you have to consider issues of 
disqualification or notice to the parties? In other words, do you need to be concerned 
that your service on the Commission will run contrary to our Code of Judicial Conduct?  
 

The Committee concludes that Canon 1, Canon 3, Rules 1.2, 2.4, 2.11, 3.1 and 
3.4 of the Code of Judicial Conduct apply to this matter.  Rule 3.4, which is the rule that 
primarily governs the proposed activity, permits a judicial official to accept an 
appointment to a governmental committee, board, commission, or other governmental 
position, provided it is one that concerns the law, the legal system, or the administration 
of justice. Comment (1) to Rule 3.4 states as follows: 
 

Rule 3.4 implicitly acknowledges the value of judges accepting 
appointments to entities that concern the law, the legal system, or the 
administration of justice. Even in such instances, however, a judge should 
assess the appropriateness of accepting an appointment, paying particular 
attention to the subject matter of the appointment and the availability and 
allocation of judicial resources, including the judge’s time commitments, 
and giving due regard to the requirements of the independence and 
impartiality of the judiciary. 

 
As noted in Rule 3.4, Judicial Officials are generally permitted to serve on 

governmental boards, commission, committees or other positions, if the governmental 
commission is one that concerns the law, the legal system or the administration of 
justice.  However, even as to such commissions, service is proscribed if it would result in 
an appearance of impropriety (Rule 1.2), convey the impression that the commission is in a 
position to influence the Judicial Official’s conduct or judgment (Rule 2.4), interfere with the 
proper performance of judicial duties (Rule 3.1), cast reasonable doubt on the Judicial 
Official’s capacity to act impartially or otherwise violate other provisions of the Code. 
 

Invitations to participate in activities off the bench come from many different 
sources, such as governmental agencies, community and civic groups and occasionally, 
legislative bodies.  Regardless of the source of the invitation, a judge may not 
participate in any activity that would violate the code of judicial conduct.1  
                                                 

1 “Sometimes a statute that establishes a governmental commission will specify that a judge should be one of the 
members.  Legislation, however, does not override the specific rules and general principles in the code of judicial 
conduct to render legitimate service that is otherwise impermissible under those standards…. Automatic deference to 
the legislature is not consistent with the principles of judicial independence that underlie the code.  Although a 
legislature would not intentionally attempt to compromise judicial independence by requiring judicial participation in 
a government commission, the legislature may have mandated judicial participation without due consideration or 
understanding of the possible ramifications for judicial impartiality and independence.” Cynthia Gray, Ethics and 
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Whether you may participate as a member of the Connecticut Sentencing 
Commission depends on the answers to two questions: (1) Does the work of the 
Commission concern “the improvement of the law, the legal system, or the 
administration of justice”? and (2) Would participation on the Commission undermine 
your independence, integrity, or impartiality?  
 

The first question involves an assessment of the Commission’s work to 
determine whether it is a legal system-related government commission that is 
appropriate for judicial membership or, rather, an organization that does not fall within 
the exception of Rule 3.4.  This Committee has recently addressed the issue of law-
related government commissions in its informal opinions in JE 2011-02, 2011-03, 2011-
04, 2011-05 and 2011-15.  The Committee majority adopted the position, as articulated 
in ethics opinions from other jurisdictions, that in order for a governmental committee or 
commission to qualify as one that concerns the law, the legal system or the 
administration of justice, “there must be a direct nexus between what a governmental 
commission does and how the courts go about their business.” To qualify as an 
acceptable law-related activity, “the activity must be directed toward the objective of 
improving the law, qua law, or improving the legal system or administration of justice, 
and not merely utilizing the law or the legal system as a means to achieve an underlying 
social, political, or civic objective.” (See Judicial Conference of the United States, 
Committee on Codes of Conduct, Guide to Judiciary Policy, Vol. 2B, Ch. 2, Published 
Advisory Opinions, No. 93, pp. 93-1 to 93-5).  Applying the “direct nexus” standard to 
the facts presented, the Committee concluded that the Connecticut Sentencing 
Commission engages in activities that “concern[] the law, the legal system, or the 
administration of justice” within the meaning of Rule 3.4.  
 

The second question involves determining whether participation on the Commission 
would undermine a judge’s independence, integrity, or impartiality.  In evaluating this 
issue, the Committee considered Alaska Advisory Opinion 2001-01, which sets forth 
several factors that judges should take into account in determining whether any 
commission is appropriate for judicial membership. The factors are as follows: 
 

(1) whether its members represent only one point of view or whether 
membership in the group is balanced; 

(2) whether the group will discuss controversial legal issues, issues likely to 
come before the courts, or merely administrative or procedural concerns; 

(3) whether the group will be viewed by the public as political or an advocacy 
group or merely as an administrative group; 

(4) whether the group will take public policy positions that are more appropriate 
to the other two branches of government than to the courts or whether the 
policy positions could be viewed as clearly central to the administration of 
justice; 

(5) Regardless of any of these factors, judges may provide information on 
matters concerning the law or the administration of justice to groups in which 

                                                                                                                                                             
Judges’ Evolving Roles Off the Bench: Serving on Governmental Commissions, State Justice Institute of the American 
Judicature Society, Key Issues in Judicial Ethics series (2002), pp. 17-18. 
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their membership would be precluded by the Code. See Alaska Advisory 
Opinion 2001-01. 

 
 Based on the facts presented, including that membership in the 
Commission is diverse and represents more than one point of view and that the 
Commission is unlikely to be viewed by the public as a political or advocacy 
group, and consistent with Canon 1, Canon 3 and Rules 1.2, 2.4, 3.1 and 3.4 of 
the Code of Judicial Conduct, the Committee unanimously agreed that it would 
not be improper for you to serve on the Connecticut Sentencing Commission 
provided that you re-evaluate the propriety of participation in the event of 
statutory changes to the composition and mission of the Commission. 
 

 You have also asked whether you may vote on proposals to the legislature which 
relate to policy matters and whether you must recuse yourself when issues on which 
you expressed opinions and/or voted as a Commission member later arise during a 
court proceeding.  The Committee considered United States v. Glick, 946 F.2d 335, 
336-37 (4th Cir. 1991), in which a federal appeals court concluded that a judge’s service 
as chair of the federal sentencing commission did not require recusal from criminal case 
raising issues about application of sentencing guidelines promulgated by the federal 
sentencing commission and not involving a “serious legal challenge to the Guidelines 
themselves.” (internal quotations omitted). The Committee concluded that absent 
special circumstances that you believe would cause a reasonable person to question 
your impartiality, your service as a member of the Commission does not require recusal 
from criminal cases unless they involve a serious legal challenge to any guidelines that 
may be issued by the sentencing commission or to the validity of a sentencing statute, 
policy or practice that stems from a Commission recommendation in which you 
participated.  
 

 Although not specifically raised in your letter, the facts indicate that some of the 
members of the Commission are persons who may appear before you and other judges 
serving on the Commission.  The Committee addressed similar issues in JE 2010-28, 
JE 2011-06, and JE 2011-11 by concluding that there was no duty to automatically 
disqualify, but that a Judicial Official should disclose the nature of his or her relationship 
to all parties and their counsel.  Thereafter, if a motion is filed, a Judicial Official should 
exercise discretion in deciding the motion.  Consistent with these opinions, the 
Committee concluded that you do not have a duty automatically to disqualify yourself 
when an attorney affiliated with the Commission appears before you in a court 
proceeding.  You do, however, have a duty to disclose to the parties and their counsel 
the nature of your relationship with the Commission and any attorney affiliated with the 
Commission who personally appears before you.  This duty to disclose prohibits 
presiding over an ex parte proceeding, since the opposing party would not be available 
to learn the nature of your relationship. Thereafter, if a motion to disqualify is filed, you 
should exercise your discretion in deciding the motion based upon the information 
provided in the motion and the accompanying affidavit, as provided for in Connecticut 
Practice Book § 1-23, as well as the particular circumstances of the case.  See JE 
2011-11 and cases cited therein. 
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 The opinions of the Committee on Judicial Ethics are advisory in nature.  
Although judicial conduct that is consistent with an advisory opinion issued by the 
Committee may be evidence of good faith on the judge’s behalf, our opinions are not 
binding on the Judicial Review Council, the Superior Court, the Appellate Court or the 
Supreme Court in the exercise of their judicial discipline responsibilities.  You may 
submit a written request for reconsideration, explaining the basis for the request, to the 
Secretary to the Committee within thirty days after distribution of this opinion.  Policy & 
Rules of the Committee, §10. 
 
      Sincerely, 
       
 

Barry R. Schaller, Chair 
      Committee on Judicial Ethics 
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