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2016-01 (Emergency Staff Opinion Issued January 11, 2016)                                   

Practice of Law; Rule 3.10 & C.G.S. § 1-29 

Issue:   May a Judicial Official take an acknowledgment on a document that a relative 

needs in connection with a pending lawsuit? Does taking the acknowledgment fall 

within the exception contained in Rule 3.10 regarding “giving legal advice to and 

drafting or reviewing documents for a member of the judge’s family” and, if so, does it 

constitute serving as the family member’s lawyer in a forum? 

Relevant Code and Statutory Provisions:  Rule 3.10 of the Code of Judicial 

Conduct states that “[e]xcept as provided herein, a judge shall not practice law.  A 

judge may act as a self-represented party and may, without compensation, give legal 

advice to and draft or review documents for a member of the judge’s family, but is 

prohibited from serving as the family member’s lawyer in any forum.” 

Conn. Gen. Stat. § 1-29 provides, in relevant part, that “[t]he acknowledgment of any 

instrument may be made in this state before: (1) A judge of a court of record or a 

family support magistrate; (2) a clerk or deputy clerk of a court having a seal; (3) a 

town clerk; (4) a notary public; (5) a justice of the peace; or (6) an attorney admitted to 

the bar of this state. 

Response:  This inquiry was circulated to the Committee members and their input 

was solicited and received. Staff circulated the Committee’s prior Emergency Staff 

opinion in JE 2009-26, noting that taking an acknowledgment was not the practice of 

law on the facts of the inquiry, as well as advisory opinions from New York in which 

the issue of a judge serving as a notary public was considered.  The New York 

Advisory Committee concluded that there is nothing intrinsically unethical in a judge 

serving as a notary public, particularly in light of the authority otherwise given to 

judges to administer oaths and acknowledgments. See NY 03-129 (New York  
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Constitution prohibits Supreme Court justices from holding another public office, such 

as serving as Notary Public); NY 10-191 (Judicial Hearing Officer may serve as a 

Notary Public because the New York Constitution not prohibit JHOs from holding any 

other public office); and NY 14-107 (full-time city court judge may serve as Notary 

Public because the New York Constitution does not prohibit city court judges from 

holding any other public office.) 

Based on the facts presented, the Judicial Official was advised that furnishing an 

acknowledgment would not constitute the practice of law, particularly in light of the 

statutory authority otherwise given to judges to administer acknowledgments within 

the state under C.G.S. § 1-29.   
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