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2016-02 (March 17, 2016)                                                                                   
Disclosure/Disqualification; Attorneys; Rules 1.2 & 2.11 

Background:  A Judicial Official is a party in a lawsuit.  The Judicial Official is using 

the services of an attorney to prepare a document (QDRO) that is to be signed by both 

parties to the underlying litigation and then to be submitted to the court for its 

approval.  The attorney preparing the document does not represent the Judicial 

Official in the underlying matter and will not be testifying in the Judicial Official’s 

case.  The attorney preparing the document has been retained by the Judicial Branch 

in the past to train judges about the subject matter for which the attorney is preparing 

the document. 

Issues:   Is a Judicial Official disqualified from presiding over the following matters 

and, if disqualification is not required, does a Judicial Official have a duty to disclose 

either that the attorney was used by the Judicial Official or that the attorney provided 

training to Judges? 

1. The parties before the Judicial Official agree, without court involvement, that 

the attorney should prepare the type of document for their case that the 

attorney prepared in the Judicial Official’s case, and thereafter the Judicial 

Official is asked to “so order” that the attorney prepare the document. 
2. The attorney who prepared the document in the Judicial Official’s case 

appears before the Judicial Official in a contested matter as a witness about 

the type of document that the attorney provided training to the Judges for 

and prepared in the Judicial Official’s case. 

3. The attorney who prepared the document in the Judicial Official’s case 

appears before the Judicial Official as counsel, in a contested or 

uncontested matter, and the type of document either is or is not involved in 

the case before the Judicial Official. 
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Relevant Code Provisions:  Rule 1.2 of Code states that a judge should act at all 

times in a manner that promotes public confidence in the … impartiality of the 

judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety. The test for 

appearance of impropriety is whether the conduct would create in reasonable minds a 

perception that the judge violated this Code or engaged in other conduct that reflects 

adversely on the judge’s honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a 

judge.  

Rule 2.11 (a) requires a judge to disqualify himself or herself “in any proceeding in 

which the judge’s impartiality might reasonably be questioned”, and Comment (1) to 

Rule 2.11, notes that “a judge is disqualified whenever the judge’s impartiality might 

reasonably be questioned, regardless of whether any of the specific provisions of 

subsection (a)(1) through (5) apply.” 

Rule 2.11 (c) states that a “judge subject to disqualification under this Rule, other than 

for bias or prejudice under subsection (a) (1), may ask the parties and their lawyers to 

consider, outside the presence of the judge and court personnel, whether to waive 

disqualification, provided that the judge shall disclose on the record the basis of such 

disqualification.” 

Response:  Based on the information provided, including that the Judicial Official is 

currently using the services of an attorney to prepare a QDRO in connection with 

his/her lawsuit, the Committee concluded the following: 

1. The Judicial Official does not have a duty to automatically disqualify himself or 

herself when the parties before the Judicial Official agree, without court 

involvement, that the attorney should prepare the type of document for their 

case that the attorney prepared in the Judicial Official’s case, and thereafter the 

Judicial Official is asked to “so order” that the attorney prepare the document. 

Given that the parties have agreed to use the services of the attorney without 

input from the Judicial Official and that the Judicial Official is simply approving 

their agreement, the Committee opined that it would be unlikely that a judge’s 

impartiality might reasonably be questioned in this scenario. However, the 
 

 

 



 

Judicial Official should disclose the nature of the judge’s relationship to the 

attorney, both during the pendency of the Judicial Official’s case and for a 

period of two years after it is fully concluded. Thereafter, if a motion to 

disqualify is filed, the Judicial Official must exercise his or her discretion in 

deciding the motion based upon the information provided in the motion and the 

accompanying affidavit, as provided for in Connecticut Practice Book § 1-23, as 

well as the particular circumstances of the case. 
 

2. While the Judicial Official’s action is pending and for two years after it is fully 

concluded, the Judicial Official is disqualified, subject to remittal under Rule 

2.11 (c), when the attorney who prepared the document in the Judicial Official’s 

case appears before the Judicial Official in a contested matter as a witness 

about the type of document that the attorney provided training to the Judges for 

and prepared in the Judicial Official’s case.  Disqualification is subject to 

remittal only if the judge has no personal bias or prejudice concerning the 

attorney and fully discloses on the record the basis for the disqualification. 

 

3. While the Judicial Official’s action is pending and for two years after it is fully 

concluded, the Judicial Official is disqualified, subject to remittal under Rule 

2.11 (c), when the attorney who prepared the document in the Judicial Official’s 

case appears before the Judicial Official as counsel, in a contested or 

uncontested matter, and the type of document either is or is not involved in the 

case before the Judicial Official.  Disqualification is subject to remittal only if the 

judge has no personal bias or prejudice concerning the attorney and fully 

discloses on the record the basis for the disqualification. 

 
In reaching its decision, the Committee considered: Emergency Staff Opinion JE 

2009-30 (a Judicial Official has a duty to recuse him/herself in a case where a party is 

represented by an attorney that the Judicial Official has retained in the past for a 

personal matter and whose spouse retains on an ongoing, ad hoc basis);  Emergency 

Staff Opinion JE 2012-08 (a Judicial Official should recuse himself/herself from 

participating in a pretrial conference involving a law firm that represented the Judicial 

Official in a pending arbitration matter where the law firm was retained by the Judicial  
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Official’s insurer); and New York Advisory Opinion 15-08 (a judge who is being 

represented by counsel in a personal legal matter must disqualify him/herself when 

any attorney involved in the judge’s representation appears before the judge, both 

during the representation and for two years after the matter is concluded. 

Disqualification is subject to remittal only if the judge believes he/she can be impartial 

and is willing to disclose fully that the attorney is representing the judge in a personal 

legal matter and the nature of the representation. The NY Committee also concluded 

that a similar standard should apply for experts who were involved in the legal action.)  
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