
 
 
 

 
 

Connecticut Committee on Judicial Ethics 
Informal Opinion Summaries 
 
2017-15 (October 19, 2017)                                                                                       
Use of Office; Extrajudicial Activities; Promoting Public Confidence;             
Fund-granting Organizations; Rules 1.2 & 3.7 of the Code of Judicial Conduct 

Issue:   May a Judicial Official serve on the advisory committee of a community ethnic 
fund-granting organization? 

Facts: A Judicial Official has been asked to participate with an ethnic fund-granting 
organization, which is a component of a non-law related community organization.  The 
mission of the fund is to harness the philanthropic potential of a certain ethnic 
community.  Money raised in the past has been used to sponsor educational forums 
and community events, as well as scholarships for high school students and summer 
reading programs. The organization would like the Judicial Official’s input on future 
projects and/or how to best use funds within the community. The Judicial Official asks 
whether it is permissible to serve on the ethnic fund’s advisory committee. 

According to the Judicial Branch’s “Case Look-up”, neither the fund-granting 
organization nor the affiliated community organization has been a party to a lawsuit 
within the last ten years. 

Relevant Code Provisions: Rule 1.2 of the Code of Judicial Conduct states that a 
judge “should act at all times in a manner that promotes public confidence in the … 
impartiality of the judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of 
impropriety. The test for appearance of impropriety is whether the conduct would 
create in reasonable minds a perception that the judge violated this Code or engaged 
in other conduct that reflects adversely on the judge’s honesty, impartiality, 
temperament, or fitness to serve as a judge.”  

Rule 3.7 (a) of the Code deals specifically with participation with educational, religious, 
charitable, fraternal and civic organizations and activities.  It provides that, subject to 
the general requirements in Rule 3.1, a judge may participate in activities sponsored 
by or on behalf of educational organizations not conducted for profit including, but not 
limited to the following:  

(1) assisting such an organization or entity in planning related to fund-raising 
and participating in the management and investment of the organization’s or 
entity’s funds;  
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(2) soliciting contributions for such an organization or entity, but only from 
members of the judge’s family, or from judges over whom the judge does not 
exercise supervisory or appellate authority;  

(3) soliciting membership for such an organization or entity, even though the 
membership dues or fees generated may be used to support the objectives of 
the organization or entity but only if the organization or entity is concerned with 
the law, the legal system, or the administration of justice;  

(4) appearing or speaking at, receiving an award or other recognition at, being 
featured on the program of, and permitting his or her title to be used in 
connection with an event of such an organization or entity, but if the event 
serves a fund-raising purpose, the judge may participate only if the event 
concerns the law, the legal system, or the administration of justice; 

(5) making recommendations to such a public or private fund-granting 
organization or entity in connection with its programs and activities but only if 
the organization or entity is concerned with the law, the legal system, or the 
administration of justice; and  

(6) serving as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor of such an 
organization or entity, unless it is likely that the organization or entity:  

(A) will be engaged in proceedings that would ordinarily come before the  
judge; or  

(B) will frequently be engaged in adversary proceedings in the court of  
which the judge is a member or in any court subject to the appellate 
jurisdiction of the court of which the judge is a member. 

 

Response: In Emergency Staff Opinion JE 2011-28, at issue was whether a Judicial 
Official could provide a letter of support to a law-related organization for the 
organization to use in soliciting donations. The Committee determined, in relevant 
part, as follows:  

Rule 3.7(a)(5) permits a Judicial Official to make recommendations to a public 
or private fund-granting organization or entity in connection with its programs 
and activities if the organization or entity is concerned with the law, the legal 
system or the administration of justice, however, Rule 3.7(a)(5) should be 
viewed as applying in the context of the Judicial Official serving on the Board of 
the fund-granting organization and the fund-granting organization (as opposed 
to the grant recipient) must be concerned with the law, the legal system or the 
administration of justice.  

In JE 2017-06, at issue was whether a Judicial Official may serve on a United Way 
committee that is responsible for (1) allocating funds to recipient organizations, or (2)  
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governance and strategic planning (but not fundraising).  Based on the facts 
presented, including that the United Way is a charitable or civic non-profit organization 
that is not concerned with the law, the legal system, or the administration of justice, 
and it is not frequently involved in litigation, the Committee unanimously determined 
that (1) a Judicial Official may not serve on a committee responsible for the allocation 
of funds, and (2) a Judicial Official may serve on the governance and strategic 
planning committee subject to the same seven conditions imposed in JE 2012-28. 

Based on the information provided, the Committee determined that the Judicial Official 
may not serve on the advisory committee of the fund-granting organization because 
the organization is not concerned with the law, the legal system, or the administration 
of justice.  Rule 3.7(a)(5) provides that a Judicial Official may make recommendations 
to a public or private fund-granting organization, but may only do so if the fund-
granting organization is concerned with the law, the legal system, or the administration 
of justice. 
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