
 
 
 

 
 

Connecticut Committee on Judicial Ethics 
Informal Opinion Summaries 
 
2023- 06 (Emergency Staff Opinion Issued September 26, 2023)                                                                         
Extrajudicial Activities; Appearance of Impropriety; Canons 1 & 3; Rules 1.2, 1.3, 3.1, 3.7, 
and 3.11  
 
Issue 
 
May the Judicial Official (hereinafter, “JO”) continue to serve on the board of governors as vice 
president and/or president of a private for-profit social and recreational club? 
 
Facts 

The JO is a decades-long member of the Club which is a social/recreational club in Connecticut.  

The JO currently serves as Vice President and the JO’s term is set to expire in November. The 

JO has been asked to continue to serve as VP this coming year, commencing November 2023 

and to take on the role of President in November 2024. 

From the Club’s website: “For over 100 years the organization has been a center for social and 
recreational activity for families, couples, and individual members who live and work in the area. 
The organization has played an important role in the culture and lifestyle of [the region] since its 
founding over a century ago. 
 
“The Club was originally founded in the late 1800's to create a prestigious establishment that 
catered to the elite class for leisure activities [. . . .] Over time, the Club has evolved into a much 
more inclusive private club than was originated by its founders. We have grown and changed 
with the times to suit the style, needs, and character of our [. . .] community members. Our 
responsibility is to continue to adapt with our diverse membership, while continuing to uphold 
our tradition of excellence. While [recreational activities are] still an important focus of the Club, 
activities and events have been expanded to encompass a much broader range of interests and 
a greater emphasis on family.” 
 
The Club’s mission statement (from website): “The [. . .] Club is a place where our members and 
their guests feel welcome when they arrive, their expectations are met or exceeded while they 
are here and they feel appreciated when they leave.” 
 
The Club’s website states that “[b]ecoming a part of the [. . .] Club community is simple! [The] 
Membership Director is happy to help you understand the application process and timeline of 
becoming a member. Board policy states prospective members must obtain three 
recommendation letters from current members of the Club as part of the application process.” 
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The JO states that the board of governors do not receive any kind of salary, bonus, wages, or 
reimbursement of any expenses of any kind.  However, the board members are served monthly 
dinners that they do not have to pay for (each dinner is valued at approximately $20-40). The 
JO spends about 1-2 hours per month undertaking responsibilities as vice president; the JO 
predicts that, as president, 1-2 hours per week will be given to Club responsibilities. 
 
Additionally, JO will not be rendering any legal advice [,] will not be fundraising, and the club is 
not litigious, nor does it discriminate in its membership. 
 
The Club has been involved in two Connecticut Superior Court lawsuits between 2009 and 

2010. In both instances, the lawsuits were withdrawn. 

Relevant Code Provisions: Canons 1 & 3; Rules 1.2, 1.3, 3.1, 3.7, and 3.11 

Canon 1. A judge shall uphold and promote the independence, integrity, and impartiality of the  

judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety. 

Canon 3. A judge shall conduct the judge’s personal and extrajudicial activities to minimize the 

risk of conflict with the obligations of judicial office. 

Rule 1.2 of the Code of Judicial Conduct (Promoting Confidence in the Judiciary) states that a 

judge “should act at all times in a manner that promotes public confidence in the independence, 

integrity, and impartiality of the judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of 

impropriety. The test for appearance of impropriety is whether the conduct would create in 

reasonable minds a perception that the judge violated this Code or engaged in other conduct 

that reflects adversely on the judge’s honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a 

judge.” 

Rule 3.1 (Extrajudicial Activities in General) provides that subject to certain conditions a judge 

“may engage in extrajudicial activities except as prohibited by law.” When engaging in 

extrajudicial activities, a judge shall not participate in activities that (1) will interfere with the 

proper performance of judicial duties, (2) will lead to frequent disqualification, (3) would appear 

to a reasonable person to undermine the judge’s independence, integrity or impartiality, or (4) 

engage in conduct that would appear to a reasonable person to be coercive. 

Rule 3.7 (Participation in Educational, Religious, Charitable, Fraternal, or Civic Organizations 

and Activities) states that: (a) [. . .] a judge may participate in activities sponsored [ . . .] by or on 

behalf of educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations not conducted for 

profit including, but not limited to the following activities: . . . (6) serving as an officer, director, 

trustee, or nonlegal advisor of such an organization or entity, unless it is likely that the 

organization or entity: (A) will be engaged in proceedings that would ordinarily come before the 

judge; or (B) will frequently be engaged in adversary proceedings in the court of which the judge 

is a member or in any court subject to the appellate jurisdiction of the court of which the judge is 

a member. 

Rule 3.11 (Financial, Business, or Remunerative Activities) states: “(a) A judge may hold and 
manage investments of the judge and members of the judge's family. (b) A judge shall not serve 



Page 3 of 4 
 

as an officer, director, manager, general partner or advisor of any business entity except for: (1) 
a business closely held by the judge or members of the judge's family; or (2) a business entity 
primarily engaged in investment of the financial resources of the judge or members of the 
judge's family. (c) A judge shall not engage in financial activities permitted under subsections (a) 
and (b) if they will: (1) interfere with the proper performance of judicial duties; (2) lead to 
frequent disqualification of the judge; (3) involve the judge in frequent transactions or continuing 
business relationships with lawyers or other persons likely to come before the court on which 
the judge serves; or (4) result in violation of other provisions of this Code. 
 
Discussion 

Rule 3.7 is controlling here. The rule states, in part, “a judge may participate in activities 
sponsored [. . .] by or on behalf of educational, religious, charitable, fraternal, or civic 
organizations not conducted for profit” (emphasis added). Given the Club’s own description and 
mission statement, the club may be called a fraternal organization. However, the Club is not a 
nonprofit fraternal organization. Therefore, the club does not fit within the strictures of allowable 
organizations under Rule 3.7. Moreover, Rule 3.7(a)(6), which allows the JO to, under certain 
conditions, “serv[e] as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor of such an organization or 
entity”, is of no consequence since the Club is not a nonprofit organization. 
 
Assuming, though, that the first part of Rule 3.7(a) is satisfied, the remainder of Rule 3.7 is not 
satisfied. Rule 3.7(a)(3) states that a JO “may participate in [. . .] the following activities [. . .] (3) 
soliciting membership for such an organization or entity, even though the membership dues or 
fees generated may be used to support the objectives of the organization or entity but only if the 
organization or entity is concerned with the law, the legal system, or the administration of 
justice.” Either as vice president or president, to the extent that the JO has a direct hand in 
soliciting membership or overseeing the parts of the Club that solicit membership, the Club is 
not held out to be an organization that is concerned with the law, the legal system, or the 
administration of justice. 
 
Rule 3.11 also does not allow for the JO to serve as vice president or president of the Club. 
Rule 3.11 states, in part, “A judge shall not serve as an officer, director, manager, general 
partner or advisor of any business entity”. The rule goes on to list exceptions to this prohibition 
(e.g., closely held business), none of which apply here. 
 
Since the JO’s role as vice president or president of the Club may reasonably be determined to 
conflict with Rules 3.7 and 3.11, Rule 1.2 must be considered. Rule 1.2 states, in relevant part, 
that a judge “shall avoid impropriety and the appearance of impropriety. The test for appearance 
of impropriety is whether the conduct would create in reasonable minds a perception that the 
judge violated this Code or engaged in other conduct that reflects adversely on the judge’s 
honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a judge.” Actual impropriety aside, 
Rule 1.2 demands that there not even be an appearance of impropriety. Stated differently, the 
JO cannot reasonably suggest that they are violating the Code of Judicial Conduct. The rule 
states that it is inappropriate for a JO to do something that “would create in reasonable minds a 
perception that the judge violated this Code.” Since it is reasonable to determine that the JO 
would violate Rules 3.7 and 3.11 by accepting the role of vice president or president of the 
board of governors for the Club, the “reasonable minds” referred to in Rule 1.2 may also 
determine that Rules 3.7 and 3.11 are violated, and so it follows that Rule 1.2 is then violated. 
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This opinion is consistent with past decisions of the Connecticut Judicial Ethics Committee 
(hereinafter, JEC). JE 2014-18 involved a JO acting as vice president, and then president, of a 
private, not-for-profit country club. The JEC unanimously determined that the country club is a 
civic or fraternal organization and not a business entity, and that the JO may serve as an officer 
and member of the board of directors of a country club, however the JEC imposed several 
conditions. The JEC, in part, relied on the fact that the club was not-for-profit. 
 
JE 2015-22 involved a JO serving on the Board of Directors of a Connecticut nonprofit 501(c)(3) 
institution. The JEC determined that the JO may serve on the board. Again, the JEC relied on 
the fact that the institution was non-profit: “Based upon the facts presented, including that the 
board is part of a public, non-profit, educational institution [. . . .]”  
 
This opinion is also consistent with New York’s ethics decisions. Opinion 16-161 concerned a 
JO’s position on an admissions committee of a country club. The opinion was issued under the 
assumption that the club was not-for-profit. The opinion stated that the JO was allowed to “serve 
on the admissions committee of his/her country club, assuming the club is non-profit [. . . .]” 
 
Similarly, New York Opinion 06-141 endorsed language from an earlier ethics decision stating 
that: “[a] judge [is] precluded from alternative employment as an employee or independent 
contractor for any profit-making entity, such as a gas station, landscaper, security company, 
beach club [. . . .]” 
 
Recommendation 

Based on the facts presented, including that the Club is not a non-profit organization, it is the 
JEC’s opinion that service on the board of governors as either vice president or president 
violates Rules 1.2, 3.7, and 3.11. The JEC advises the JO that they should not continue to serve 
as vice president or accept the president position. 
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