
STATEWIDE GRIEVANCE COMMITTEE 

Advisory Opinion #09-04741-A 
Firm Brochure; Rule 7 .4A( d) Firm Expertise 

Pursuant to Practice Book §2-28B, the undersigned, duly-appointed reviewing committee of 

the Statewide Grievance Committee, reviewed a request for an advisory opinion filed on July 24, 

2009. The proposed print advertisement is a brochure that will be mailed to existing clients. 

Copies of the brochure will also be located in the firm's reception area for existing and potential 

clients to access. The requesting attorney also indicated that the brochures may be handed out at 

speaking engagements and meetings attended by the firm's attorneys and may be given to existing 

clients who would like to share the firm's information with others. The reviewing committee 

concluded that the advertisement does not comply with the Rules of Professional Conduct. 

The proposed advertisement is a mUlti-page folded brochure that provides general 

information about the law firm's practice. The first two pages of the brochure consist of two 

general phrases about the nature of law, a photograph of a man and boy and the name of the firm. 

The next two pages of the brochure provide a general description of the firm's legal services and 

several paragraphs that detail information about the firm's various practice areas. A group 

photograph with the names of the firm's three attorneys is also displayed. Underneath the 

photograph is a paragraph providing information about the multilingual staff of the firm followed 

by the firm's letterhead type information, which provides the firm's name, address, telephone and 

fax numbers, email and website addresses. 
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Above the paragraphs detailing the practice areas is the statement in larger and bold print: 

"Exceptional capabilities. With a personal connection." (Emphasis added) In the paragraph 

entitled "Litigation" the statement is found: "With extensive success litigating many types of civil 

and criminal cases, we can handle any dispute such as those involving employment, property, 

construction, and landlord/tenant. " (Emphasis added) In the paragraph after the description of the 

practice areas is a paragraph captioned "Offering our expertise to the community-at-Iarge." 

Pursuant to Rule 7 .2(i) of the Rules of Professional Conduct, the above referenced 

information which references the firm's name, address, phone and fax numbers, e-mail and 

website information is presumed not to violate the provisions of Rule 7.1 of the Rules of 

Professional Conduct, and therefore is not false or misleading. 

Rule 7.3 of the Rules of Professional Conduct regulates communications with prospective 

clients and provides the parameters of that contact. The requesting attorney indicates that the 

proposed advertisement will be mailed to existing clients and will be made available at the firm's 

office to existing and potential clients. The brochures may also be handed out at speaking 

engagements and meetings attended by the firm's attorneys. 

This opinion assumes that the brochure will only be mailed to existing clients or will be 

made available to potential clients who request the brochure or choose to take it from the reception 

area. If utilized in this manner, the brochure does not need to comply with the advertising labeling 

requirements of Rule 7.3(c). 

We also note that this proposed advertisement, as described by the requesting attorney, 

does not need to be filed with the Statewide Grievance Committee under the mandatory filing 
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requirements of Practice Book Section 2-28A. Since the proposed advertisement will either be 

mailed to existing clients or given to prospective clients who request it a seminars or obtain it at 

the firm's offices, the advertisement qualifies for exemption pursuant to Practice Book Section 2-

28A (b) (5) (i) and (6). If the firm wishes to make use of the brochure in other situations it may 

then be necessary to file the advertisement pursuant to the requirements of Practice Book Section 

2-28A. 

The brochure contains descriptions of the firm's services in several practice areas. One of 

the statements, as outlined above, characterizes the services the firm provides in terms of their 

superiority or uniqueness. The statement is made that the firm has "Exceptional capabilities." 

(Emphasis added). There are several previously issued Advisory Opinions that discuss Rule 7.1 

and the use of superlatives in attorney advertising. Please see Advisory Opinions #09-01114-A, 

#09-01229-A, #07-00188-A, #07 -0077 6-A and #07-00859-A, available at 

http://www.jud.ct.gov/sgc/Advopinions/default.htm. 

Attorney advertising is governed by Rule 7.1 of the Rules of Professional Conduct. The 

commentary to Rule 7.1 provides that statements made in attorney advertising must have a 

"reasonable factual foundation." The commentary to Rule 7.1 states: 

A truthful statement is also misleading if there is a substantial 
likelihood that it will lead a reasonable person to formulate a 
specific conclusion about the lawyer or the lawyer's services for 
which there is no reasonable factual foundation. 

The phrase "exceptional capabilities" used on the second page of the brochure is inherently 

misleading because it is a subjective statement as to quality about the firm's services. The 
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statement is merely an opinion that cannot be objectively verified or substantiated. Statements 

made by attorneys in advertisements must be based on a factual foundation and not subjective 

opinion. A reasonable factual foundation should be an objectively verifiable fact. 

The word "exceptional" is defined as meaning much above average in quality and ability, 

forming an exception. Webster's New World Dictionary (3d College Ed. 1988). Synonyms 

include: extraordinary, outstanding, rare and unique. Roget's International Thesaurus (4th Ed. 

1977). The common understanding of the word "exceptional" in the context of the firm's legal 

services or "capabilities" implies the highest level of quality. There is no way objectively to verify 

the firm's opinion of itself. This opinion leads consumers to form a specific conclusion that they 

will receive "exceptional" legal services from the firm that are by implication superior to those of 

other firms. Accordingly, the use of the term "exceptional" to describe the firm's capabilities or 

services must be removed. 

The second page of the brochure states that the firm offers "our expertise to the community-

at-large" (emphasis added). Rules 7 .4 and 7 .4A regulate the manner in which an attorney or a firm 

may characterize practice areas. Rule 7 .4A( d) provides that" certification as a specialist may not be 

attributed to a law firm. " The statement violates Rule 7 . 4A( d) of the Rules of Professional Conduct 

by characterizing the law firm's services in terms of its expertise. The word "expertise" in the 

above statement must be removed. 

As referenced above firm describes its "extensive success" in litigation. The commentary to 

Rule 7.1 provides: 

An advertisement that truthfully reports a lawyer's achievements on 
behalf of clients or former clients may be misleading if presented so 
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as to lead a reasonable person to form an unjustified expectation 
that the same results could be obtained for other clients in similar 
matters without reference to the specific factual and legal 
circumstances of each client's case .... The inclusion of an 
appropriate disclaimer or qualifying language may preclude a 
finding that a statement is likely to create unjustified expectations or 
otherwise mislead a prospective client. 

The proposed advertisement does not contain details listing the past successes of the law 

firm or the basis of this claim of "extensive success." Pursuant to the commentary to Rule 7.1, 

even an advertisement that truthfully reports achievements on behalf of other clients may be 

misleading, because it may create unjustified expectations in prospective clients as to the results 

that can be obtained in their cases. Since the firm does not merely report it has success in 

litigation, but characterizes that success as "extensive," an appropriate disclaimer or qualifying 

language inserted at the end of the statement would bring it into compliance with any potential 

misleading implications discussed in the commentary to Rule 7 .1. 

Accordingly, this reviewing committee opines that the advertisement does not comply with 

the Rules of Professional Conduct because the proposed advertisement contains statements that 

violate Rules 7.1, 7.4 and 7.4A of the Rules of Professional Conduct. 

(E) 
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