
STATEWIDE GRIEVANCE COMMITTEE

Advisory Opinion #10-05487-A
Five Year Announcement Letter by Law Firm

Pursuant to Practice Book §2-28B, the undersigned, duly-appointed reviewing committee of

the Statewide Grievance Committee, reviewed a request for an advisory opinion filed on October

1, 2010. On October 4, 2010, this reviewing committee requested more information regarding the

proposed advertisement. The attorney responded on October 7, 2010. The proposed print

advertisement is a two page letter that will be sent by a law firm to friends and family, other

attorneys, and current and former clients. The reviewing committee concluded that the

advertisement does not comply with the Rules of Professional Conduct.

The proposed advertisement provides the following information: a letter with letterhead

consisting of the name, address, telephone and fax number of the law firm; the names of the firm's

two attorneys and states where admitted. The two attorneys have an email address listed

underneath their names on the letterhead that is not the name of the firm, but the name of another

person and one of the firm's attorneys. This reviewing committee's request for additional

information concerned this discrepancy in the names used in the firm's email address. In response,

the requesting attorney provided the information that the email address was the name of a prior

partnership between a deceased attorney and one of the firm's partners. The requesting attorney

and his current partner had been using this same email address for approximately fifteen years and
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continued its use in the successor firm. The requesting attorney indicated that to avoid any

potential confusion the firm would update its email address to the name of the requesting firm,

which is the firm's two partners, and use that on any subsequent letterhead.

The proposed advertisement begins with the sentences: "We formed [the firm] almost five

years ago. Since that time, we have strived to provide the absolute highest quality legal services at

affordable prices." (emphasis added) The next paragraph begins: "We consider ourselves unique

in that we maintain a small, congenial, work environment, which allows us to get to know our

clients, to listen to their needs, and to be true 'general practitioners. '" (emphasis added) The letter

continues with several paragraphs detailing the firm's legal services and discussing their services

in three stated practice areas.

In a paragraph describing the firm's litigation services, the letter provides that litigation is

expensive and that the firm counsels clients to avoid it when possible. The letter then states:

"However, when it becomes unavoidable, [the firm] has experience and expertise to win cases

having tried nearly 100 cases through to a final verdict or decision." (emphasis added) This

statement contains a footnote which disclaims that the information the firm provides about its

historical record of services and successes "is not necessarily indicative of the results we may, or

may not, be able to obtain for you. "

Pursuant to Rule 7.2(i) of the Rules of Professional Conduct, the above referenced

information found in the firm's letterhead, which references the firm's name, address, phone and

fax numbers is presumed not to violate the provisions of Rule 7.1 of the Rules of Professional

Conduct, and therefore is not false or misleading. This advisory opinion assumes that the proposed
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advertisement will be mailed out with the updated email address listed on the letterhead, which

will consist of the names of the firm's two partners and is also presumed not to violate Rule 7.1.

Rule 7.1 regulates the content of attorney advertising and provides: "A lawyer shall not

make a false or misleading communication about the lawyer or the lawyer's services." The

commentary to Rule 7.1 elaborates further:

Statements, even if literally true, that are misleading are also
prohibited by this Rule ....A truthful statement is also misleading if
there is a substantial likelihood that it will lead a reasonable person
to formulate a specific conclusion about the lawyer or the lawyer's
services for which there is no factual foundation ....Similarly, an
unsubstantiated comparison of the lawyer's services or fees with the
services or fees of other lawyers may be misleading if presented
with such specificity as would lead a reasonable person to conclude
that the comparison can be substantiated.

The above quoted characterization of the firm's services as "unique" violates

Rule 7.1 of the Rules of Professional Conduct. The similar use of the word "unique" was the

subject of Advisory Opinion #07-00193-A and #1O-01361-A available at

http://www.jud.ct.gov/sgc/Advopinions/default.htm. We find the statement, that the firm

considers itself "unique" in its work environment and in getting to know their clients, to be

misleading because there is no reasonable factual foundation to substantiate the claim.

The statement at the beginning of the letter that the firm "strives" to provide the highest

quality legal services contains a superlative about the firm's services which is subject to the

limitations of Rule 7. i. The context ofthe statement prevents it from being misleading pursuant to

Rule 7.1. If the statement promised or asserted that the firm I s services are the best, the statement

would violate Rule 7.1 for the reasons described above. Since this statement is aspirational, we do
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not find it to be misleading. For further discussion ofthis issue, please see Advisory Opinion #09-

01229-A available at http://www.jud.ct.gov/sgc/Advopinions/default.htm.

The above-described claim that the firm has "expertise" in litigating cases is subject to the

provision of Rules 7.4 and 7.4A of the Rules of Professional Conduct. Rules 7.4 and 7.4A regulate

the manner in which an attorney or a firm may characterize practice areas. Rule 7.4A(d) provides

that "certification as a specialist may not be attributed to a law firm. " The statement violates Rule

7.4A(d) ofthe Rules of Professional Conduct by characterizing the law firm's services in terms of

its expertise in litigation. The word "expertise" in the above statement must be removed.

Rule 7.3 of the Rules of Professional Conduct regulates communications with prospective

clients and provides the parameters of that contact. The requesting attorney indicates that the

proposed advertisement will be mailed to current and former clients, friends and family and fellow

attorneys with whom the firm worked in the past. Subsections (b) and (c) of Rule 7.3 regulate

written communications for the purpose of obtaining professional employment. The numbered

subsections of Rule 7.3(b) distinguish between several types of written (and electronic)

communications, specifically those concerning personal injury or wrongful death cases, persons

already represented by counsel in a specific matter or who are unfit or unwilling to receive such

communications. This opinion assumes those fact patterns are not applicable to the proposed

advertisement since nothing in the requesting attorney's submission indicates those circumstances.

It is the responsibility of the firm to determine if any of the special provisions of Rule 7.3(b) apply

to the parties receiving the proposed advertisement.

Subsection (c) of Rule 7.3 concerns communications to prospective clients and provides a
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requirement to label communications as advertising material if the prospective clients are known to

be in need of legal services in any particular matter. This opinion assumes that the letter

announcing the firm's five year anniversary is not targeted to such prospective clients known to be

in need of legal services in a particular matter. If the letter is to be sent to such prospective clients,

it should conform to the labeling requirements of Rule 7. 3(c). For more information on Rule 7.3

please see Advisory Opinions #08-04988-A and #09-04627-A available at

http://www.jud.ct.gov/sgc/Advopinions/default.htm.

Practice Book §2-28A(b)(5)(i) and (ii) exempts from the mandatory filing rules

communications sent to existing or former clients and communications sent to other attorneys, and

subsection (6) exempts communications requested by a prospective client. The proposed

advertisement does not need to be filed with the Statewide Grievance Committee if it is sent to

current or former clients and other attorneys. In the case of family and friends, the rule is not as

clear. If family and friends are prospective clients, but have requested the communication from the

law firm, by either requesting or agreeing to be placed on their mailing list, the proposed

advertisement would not have to be filed with the Statewide Grievance Committee. If family and

friends have not "requested" the letter and are in fact prospective clients, the proposed

advertisement should be filed as advertising. In the future if the letter is utilized in a different

fashion, such as being mailed unsolicited to prospective clients, the attorney would need to comply

with the mandatory filing requirements.
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Accordingly, this reviewing committee opines that the advertisement does not comply with

the Rules of Professional Conduct as outlined above because the proposed advertisement contains

statements that do not comply with Rules 7.1, 7.4 and 7.4A of the Rules of Professional Conduct.

(E)
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