
STATEWIDE GRIEVANCE COMMITTEE 


Advisory Opinion #14-08355-A 

Firm Website, Rule 7.1 and 7.4 


Super Lawyers® 

Pursuant to Practice Book §2-28B, the undersigned, duly-appointed reviewing 

committee of the Statewide Grievance Committee, reviewed a request for an advisory opinion 

filed on October 23, 2014. The proposed advertisement is a website advertising the services 

of the requesting attorney and her firm. This reviewing committee concludes that the proposed 

advertisement does not comply with the Rules of Professional Conduct. 

The proposed advertisement was submitted in print form to depict the proposed website 

content. The proposed website consists of sections captioned "Home," "Practice Areas," 

"About" and a section that consists of the attorney's professional profile. There are five listed 

practice areas: Estate Planning, Land Use, Municipal Law, Probate Administration and 

Residential Real Estate. Each practice area has its own webpage and lists various services 

offered that are relevant to that area of law. The name of the law firm and the address and 

phone number are listed on each webpage. 

On the Home page, at the top, .the website provides under "Welcome" the phrase in 

italics: "When You Retain Our Services You Can Expect to Receive the Highest Level of 

Service From an Experienced and Compassionate Attorney who is Ready to Listen and 

Respond to Your Legal Needs." (emphasis added). The website further states in the Municipal 

Law section: "[The attorney's] thorough knowledge of real estate law, coupled with her 

extensive experience practicing as a municipal lawyer, make her highly qualified to offer 

superior representation to her clients in land use-related matters." (emphasis added). 
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On the Residential Real Estate page the statement is made: "Our firm employs the 

expertise of on-site Real Estate paralegals and other support staff to handle the high volume of 

closings we handle on a regular basis." (emphasis added). The website page entitled "About" 

offers: "[The attorney's] experience and expertise in representing municipalities throughout 

the State of Connecticut has earned her a strong reputation for her efficiency in achieving 

optimal results with less billable hours for her clients." (emphasis added). 

In the attorney's profile her selection to a ranking publication is listed by stating: 

"Recognized by Super Lawyers magazine as a top attorney in New England in the practice 

area of land use/zoning, 2009." A second listing underneath states: "Named a Connecticut top 

attorney by Super Lawyers, Corporate Counsel Edition, in the practice of land use/zoning, 

2010." The latter listing has a proposed link to the Connecticut selection information page on 

the Super Lawyer's® website. The requesting attorney indicated that the website designer was 

finalizing that link which would be inserted for that Super Lawyers® listing when the website 

went live on the internet. 

The last page of the website contains a stated Privacy Policy and a File Retention 

Policy. The File Retention Policy provides that at the conclusion of a client's matter, the firm 

will retain the client's file for seven years after which the file will be destroyed unless the 

client notifies the firm in writing that they will take possession of their file. The policy also 

states: "We reserve the right to charge administrative fees and costs associated with 

researching, retrieving, copying and delivering the file." 

The proposed website advertisement complies with Rule 7.2(d) of the Rules of 

Professional Conduct by providing the name of an attorney admitted in Connecticut 

responsible for its content. 

This opinion assumes that the final version of the website will provide a link to the 

Connecticut selection information page found on the Super Lawyer's® website at: 

http://www.superlawyers.com/connecticut/selection details.html as stated by the attorney in 

http://www.superlawyers.com/connecticut/selection
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her request for an advisory opinion. The link to the selection information should be inserted as 

part of both listings to Super Lawyers® found on the website. Since the Super Lawyers"; 

Corporate Counsel Edition publishes the names of attorneys who were named as Super 

Lawyers® in selected business areas of practice, that listing should also provide the Connecticut 

selection information link. Both Super Lawyers® listings should contain the registered 

trademark symbol to identify the ranking as that of a commercial publication. See Advisory 

Opinions #'s 07-01008-A, 07-00776-A and 07-00188-A available 

http://www.jud.ct.gov/sgc/Adv opinions/default.htm for further discussion of the manner to 

list selection to Super Lawyers® magazine. Aside from the need to add the Super Lawyers® 

registered trademark symbol and the Connecticut selection information link, the proposed 

advertisement complies with the guidelines found in the above referenced advisory opinions by 

providing the practice area and year(s) of selection. 

Attorney advertising is governed by Rule 7 .1 of the Rules of Professional Conduct. 

The commentary to Rule 7 .1 provides that statements made in attorney advertising must have a 

"reasonable factual foundation." The commentary to Rule 7 .1 states: 

A truthful statement is also misleading if there is a substantial 
likelihood that it will lead a reasonable person to formulate a 
specific conclusion about the lawyer or the lawyer's services for 
which there is no reasonable factual foundation. 

The two statements found on the Home page and the Municipal Law pages which 

describe the firm or attorney as offering "the highest level of service" and "superior 

representation," respectively, violate Rule 7 .1 of the Rules of Professional Conduct. The 

statements are inherently misleading because they are a subjective statement as to quality about 

the firm or attorney's services which are merely opinion that cannot be objectively verified or 

substantiated. Statements made by attorneys in advertisements must be based on a factual 

foundation and not subjective opinion. A reasonable factual foundation should be an 

objectively verifiable fact. 

There is no way objectively to verify the stated opinion that services of the highest 

http://www.jud.ct.gov/sgc/Adv
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level of quality are provided and this opinion leads consumers to form a specific conclusion 

that they will receive legal services from the firm that are superior to those of other firms. 

Accordingly, the use of the terms "the highest level of service" and "superior representation" 

on the Home page and Municipal Law page must be removed. Both statements could be 

reworded to provide that it is a goal or mission of the firm and the attorney to offer that level 

of service to clients. 

The statement found in the "About" section of the website, which offers that the 

requesting attorney has "expertise in representing municipalities," violates Rules 7.4 and 7.4A 

of the Rules of Professional Conduct. Rules 7.4 and 7.4A regulate the manner in which an 

attorney or a firm may characterize practice areas. Rule 7.4A(d) provides that "certification as 

a specialist may not be attributed to a law firm." The commentary to Rule 7.4 states: " ... [T]he 

lawyer may not use the terms 'specialist,' 'certified,' 'board-certified,' 'expert' or any similar 

variation, unless the lawyer has been certified in accordance with Rule 7.4A." The above 

referenced statement violates Rule 7.4A of the Rules of Professional Conduct by characterizing 

the attorney's services· in terms of her expertise in municipal law. The word "expertise" in the 

above statement must be removed. 

Similarly, the statement on the the Residential Real Estate page of the website that the 

firm employs paralegals with real estate expertise should also be modified to remove the term 

"expertise." The statement violates Rule 7.4A(d) by characterizing the firm's services in terms 

of "expertise" in real estate law through its nonlawyer employees. 

Regarding the File Retention policy stated on the last page of the website, the Rules of 

Professional Conduct do not specifically address the issue whether an attorney may charge a 

copy fee for the entire file before returning it to the client. Rule 1.5 provides that fees and 

expenses charged by an attorney must be reasonable. The commentary to Rule 1.5 states 

regarding expenses during the representation: 

A lawyer may seek reimbursement for the cost of services 
performed in-house, such as copying, or for other expenses 
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incurred in-house, such as telephone charges, either by charging a 
reasonable amount to which the client has agreed in advance or by 
charging an amount that reasonably reflects the cost incurred by 
the lawyer. 

Rule l.16(d) the Rules of Professional Conduct addresses a lawyer's responsibilities at 

the conclusion of the representation of a client and states: 

Upon termination of a representation, a lawyer shall take 
steps to the extent reasonably practicable to protect a client's 
interests, such as giving reasonable notice to the client, allowing 
employment of other counsel, surrendering papers and property 
to which the client is entitled ... 

Connecticut Bar Association ("CBA ") Informal Opinion 00-4 (published March 3, 

2000) examined under what circumstances a client can be charged for copying a file before it 

is provided to the client's subsequent counsel. The opinion provides the following analysis: 

Other than a narrow range of work product documents, .and 
materials of which copies have already been provided to a client, 
the files belong to the client. An attorney wishing to retain copies 
of the file materials does so for his or her own benefit, and absent 
an express agreement between a client and an attorney prior to the 
termination of that representation, it must be done at the attorney's 
sole cost and expense. 

The File Retention Policy provided on the proposed website, while a general notice to 

readers of the website, does not qualify as an express agreement with the client to allow the 

charging of expenses related to copying and retrieval of the client's file. The stated policy 

therefore does not permit the attorney or firm to charge those expenses to a client for their file 

under Rules 1.5 and l.6(d) of the Rules of Professional Conduct. 

Accordingly, this reviewing committee opines, for the reasons outlined in this opinion 

that the proposed advertisement does not comply with the Rules of Professional Conduct 

concerning legal advertising. 
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