
STATEWIDE GRIEVANCE COMMITTEE

Advisory Opinion #07-01099-A
Use of Judicial Clerkships in

Advertisements

Pursuant to Practice Book §2-28B, the undersigned, duly-appointed reviewing committee of

the Statewide Grievance Committee, reviewed a request for an advisory opinion filed on

September 21, 2007. The proposed printed communication is scheduled to appear in firm

brochures and other printed material in the future. The requesting lawyers submitted excerpted

quotes regarding their federal judicial clerkship experience in order to receive an opinion on

whether or not they could refer to these appointments in their legal advertisements. This

reviewing committee concludes that the proposed communication complies with the Rules of

Professional Conduct.

The lawyers submitting this request are partners in a law firm. Both held federal judicial

clerkships and practiced in large firms before opening the firm. Their advertisement states several

examples of how they will mention their previous experience:

"Prior to its founding, our lawyers ...served as law clerks to Federal
Judges in the United States District Court for the District of
Connecticut. With this experience, we are able to act as practical
problem solvers and effective advocates for our clients."
"[First requester] also served as a law clerk for U.S. District Court
Judge Alan H. Nevas."
"[Second requester] also served for two years as a federal law clerk
for the Honorable Holly B. Fitzsimmons, U.S.M.J., in the United
States District Court for the District of Connecticut. "
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Based on the request, we assume the requesters are the only two lawyers in the firm and

that they both have served as law clerks in the United States District Court. It would be

impermissible to suggest that all lawyers in the law firm had served as clerks, if only some of the

lawyers had served.

In determining whether or not it is acceptable to use biographical information, a lawyer

should be guided by Rules 7.1 and 8.4(5) of the Rules of Professional Conduct. Rule 7.1 prohibits

false or misleading statements in lawyer advertising. An advertisement that is truthful may be

misleading if there is a substantial likelihood that it will lead a reasonable person to formulate a

specific conclusion about the lawyer for which there is no reasonable factual foundation. The

commentary to Rule 7.1 notes that a lawyer should also consider Rule 8.4(5), which prohibits

stating or implying an ability to influence a government agency or official. Any advertisement that

suggests a lawyer might have insider knowledge or the ability to influence a government official is

misleading per se.

In this case, the requesters plan to refer to their clerkships in order to highlight their

experience in the United States District Court. Neither lawyer is implying an ability to get a better

outcome in that court because of who he knows, nor claiming to have insider information, nor

claiming any privileges not available to other lawyers licensed to practice in the court. A lawyer

has the right to mention verifiable facts from which consumers can infer a distinction of quality

when those facts are true, so long as the lawyer does not draw conclusions as to his or her own

quality or insider knowledge in comparison to other lawyers. A prior judicial clerkship is

something a consumer should be able to consider when hiring a lawyer. The lawyers' reference to



Advisory Opinion #07-01099-A
Page 3

themselves as practical problem solvers and effective advocates does not rise to the level of

claiming superiority or insider knowledge. Accordingly, the statements are permissible.

Because this request was submitted in regard to excerpted communications from future

brochures, this opinion is limited to the excerpts quoted above, and does not address the entire

brochure or biography to be used in the future. Also, because it was not asked of us, this

reviewing committee takes no position on references to prior experience as a judge, prosecutor or

government lawyer in advertising.

Accordingly, this reviewing committee opines that the proposed communication to be used

in future advertisements complies with the Rules of Professional Conduct.

(D)
EMR

OPINION DATE: October 9,2007
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Attorney Evelyn Gryk Frolich
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