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Electronic Newsletter

Pursuant to Practice Book §2-28B, the undersigned, duly-appointed reviewing committee of

the Statewide Grievance Committee, reviewed a request for an advisory opinion filed on August

13,2009. The proposed advertisement is a three (3) page newsletter that will be sent by email to

existing and former clients and to business organizations that process third party collections. The

newsletter will be sent three (3) to twelve (12) times a year depending upon the topics of interest.

The reviewing committee concluded that the proposed advertisement complies with the Rules of

Professional Conduct.

The proposed advertisement provides the following information: a two page substantive

discussion of Section 805 of the Fair Debt Collection Practices Act regarding cease and desist

communications; a disclaimer stating that the newsletter should not be construed as a substitute for

legal advice or asa fully exhaustive explanation of the law; and a third page providing the name of

the attorney, the name, address, phone and fax numbers and website address of the law firm. The

newsletter concludes with language explaining that the contents are intended for the addressee only

and should not be reproduced or further delivered to any third party.

Pursuant to Rule 7.2(i) of the Rules of Professional Conduct, the information on the third

page, consisting of the name, address and other contact information of the firm, is presumed not to

violate the provisions ofRule 7.1 of the Rules of Professional Conduct and therefore is not false or
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misleading. The advertisement also complies with Rule 7.2 (d) by listing the name of at least one

attorney admitted in Connecticut responsible for its content.

Practice Book § 2-28A mandates the filing ofcertain types of attorney advertising with the

Statewide Grievance Committee. There are several exceptions to the mandatory filing

requirements. Practice Book § 2-28A(b) lists the types of advertisements and Rule 7.2(i) of the

Rules of Professional Conduct lists the types of information that are exempt from the mandatory

filing requirements of Practice Book § 2-28A. Practice Book § 2-28A(b)(5)(i) provides that the

filing requirements of Practice Book § 2-28A(a) do not apply to "a communication sent only to:

[e]xisting or former clients." Practice Book § 2-28A(b)(5)(ii) provides that the filing requirements

of Practice Book § 2-28A(a) do not apply to "a communication sent only to: ... business

organizations. " Therefore, if the newsletter is sent exclusively to current or former clients and to

business organizations, this advertisement does not need to be filed with the Statewide Grievance

Committee.

Rule 7.3 of the Rules of Professional Conduct regulates communications with prospective

clients and provides the parameters of that contact. Since the individuals who will be emailed the

proposed advertisement are current or former clients, the only prospective clients who will receive

the communication are business organizations selected because they engage in collections work.

Rule 7.3 distinguishes between personal contact and written contact with prospective clients and

allows for more direct contact with business organizations than with individuals. (See Rule

7.3(a)(4))

The requesting attorney indicates that business organizations that will be emailed the
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newsletter process third party collections and have not been clients of the firm. This opinion

assumes the law firm does not know of any need for legal services in a particular matter that the

businesses have, aside from the fact that they are engage in collection work. The requesting

attorney indicated that the firm has no particular knowledge of the legal needs of the business

organizations, aside from the fact that they engage in third party collections. Therefore the

provisions ofRule 7.3 (c), requiring "Advertising Material" in red ink, in both the subject line and

the body of email communications, sent to prospective clients known to be in need of legal

services in a particular matter, do not apply to the proposed advertisement.

Accordingly, this reviewing committee opines that the advertisement complies with the

Rules of Professional Conduct.
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