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ETHICS OPINION 99-1

The Statewide Grievance Committee has been made aware of certain mort-
gage lenders’ operating procedures regarding loan closings. Rather than sup-
plying the loan funds to the Connecticut attorney acting as settlement agent
prior to the scheduled closing date, these lenders’ procedures entail supplying
the loan funds to the attorney/settlement agent on the day of the closing by
inter-bank electronic funds transfers, commonly called “wire transfers,” Such
wire transfers result in the loan funds being credited to the attorney/agent's
trustee bank account. This procedure has proven problematic due to the not
infrequent errors and omissions of persons involved in the wire transfer
process, working either on behalf of the lending institutions, or on behalf of
the drawee or the depository banks transacting the wire transfers.

More than occasionally, errors and omissions in wire transfers have resulted
in delays in receipt of the loan funds well past the dates of the loan closings.
In rare cases, the loan funds have not been provided at all. A contributory
cause of such situations is the failure of the attorneys involved to have
confirmed the actual receipt of the loan funds in their trustee accounts. In
some cases, it appears that attorneys may have proceeded to close loans and
disburse funds from their trustee accounts despite being aware that the loan
funds had not yet been received at the times of the closings and disbursements.

Connecticut attorneys are obligated under Rule 1.15 of the Rules of Profes-
sional Conduct to hold their individual clients’ funds separate and to safeguard
them from loss or misuse. When there are other clients' funds on deposit in
an attorney’s trust account, the effects of that attorney’s closing a loan and
disbursing funds prior to the actual receipt of the loan proceeds is to put
those other clients’ funds to a clearly unauthorized use and to put those ather
clients at some risk of losing their funds.

The practice of disbursing funds at a closing before the actual receipt of
the loan proceeds also undermines the effectiveness of the statutory program
for the use of interest earned on attorneys’ clients’ funds accounts. Improperly
advancing other clients’ funds in place of the funds intended to finance the
real estate transactions reduces the balance of funds in the affected accounts
below what they would otherwise have been, had the loan funding been
received and deposited. Thus, less interest is earned by the accounts and
made available for the purposes of the statutory program.

When the balance of other clients’ funds in a trustee account is not suffi-
ciently large, the practice in question causes the account to be overdrawn.
Such overdrafts implicate the attorney in the mishandling of other clients’
funds and can cause additional costs, infonvenience and distress for third
parties. Also, such overdrafts can cause a situation reportable to this Commit-
tee under the overdraft notification program established under the provisions
of Practice Book § 2-28. Such notifications cause additional work for this
Committee with resultant costs to the public which finances it.

Attorneys need to avoid all these negative effects by taking reasonably
prudent actions to safeguard all their clients’ interests, in accordance with the
Rules of Professional Conduct. At a minimum, such actions include obtaining
confirmation of the receipt of wire transfers to the credit of the proper bank
account prior to the closing of the transaction the funds are intended to
finance. Such confirmation should be obtained from an appropriate source
at the bank to which the funds are to be transferred. Seeking such confirma-
tion would provide the attorneys either with reasonable assurance of the
receipt and availability of the funds or with notice of the errors or omissions
that might have prevented their receipt. Naturally, if receipt of the funds
cannot be confirmed, the transaction should not be closed.

The Committee is aware of the practice of closing transactions upon the
exchange of checks. That practice can be distinguished from the one dis-
cussed above by the fact that the closing attorney has available at the time
of disbursing his checks, certified checks or checks drawn by the lending
bank on its own funds which, if free from irregularities and if properly
endorsed, can be reasonably relied on to provide the intended funds. Thus,
this Opinion does not apply to the case where an attorney closes a transaction
in reliance on such checks and he or she intends and reasonably expects to
deposit the checks immediately after the closing so that they will be available
upon the first presentation of any check drawn for the closing,



